Geplaatst op Geef een reactie

LEGO als investering

Investeren in LEGO

De gedachte om te investeren in LEGO is niet gek. Na een aantal magere jaren zijn de verkopen de afgelopen jaren door het dak geschoten. Door samenwerkingen aan te gaan met populaire programma’s, films, series en games, is LEGO populairder dan ooit. Dit is ook wel te zien in de omzet cijfers

Omzet LEGO 2020

In 2020 is de omzet met 13% toegenomen tot 5,9 miljard euro. Dit is 0,7 miljard meer dan het jaar eerder. Vooral de online verkopen gingen in dit jaar hard. Door de pandemie is dit flink toegenomen. Wereldwijd verkocht LEGO voor 21% meer aan stenen. Dit komt vooral door de hogere vraag in China, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en West-Europa.

Eerste half jaar 2021

In het eerste half jaar van 2021 ging het nog beter met de speelgoed fabrikant. De omzet steeg tot 3,1 miljard euro (23 miljard Deense kroon). Dat is 46% meer dan in 2020. En dat was al een record! De nettowinst kwam uit op 847 miljoen, 140% meer.

Dit had overigens nog meer kunnen zijn, maar ook LEGO wordt geplaagd door duurdere grondstoffen en verschepingskosten.

Hoe kan ik investeren in LEGO?

Het zou mooi zijn om als (particuliere) belegger hier je graantje van mee te pikken. Helaas is het niet mogelijk om aandelen LEGO te kopen. Alle aandelen zijn in handen van een familie: de nazaten van Ole Kirk Christiansen. Hun familieholiding KIRKBI (https://www.kirkbi.com/). De familie heeft de 100% zeggenschap over LEGO GROUP. Daarnaast zijn ze voor 36% eigenaar van Merlin Entertainments. Marlin is de uitbater van o.a. de Legoland attractieparken.

LEGO Sets als investering

Via aandelen investeren is geen optie dus. Er is wel een andere manier van investeren in LEGO. Aan die investering kan je nog plezier hebben ook! Het zijn namelijk de LEGO sets waar je in kan investeren.

Ieder kwartaal, half jaar of jaar gaan er oude sets uit de collectie en komen daar nieuwe voor in de plaats. Dit zorgt ervoor dat oudere sets niet meer verkrijgbaar zijn en ze in waarde kunnen stijgen. Zelf heb ik wel eens gelezen dat het om een rendement van gemiddeld 10% gaat. Wellicht een leukere investering dan aandelen. Wel dient je set compleet te zijn en, wanneer je voor het maximale resultaat wilt gaan, moet de doos gesloten zijn.

Tips voor een optimale LEGO investering

  • Houdt de doos gesloten;
  • Heb je hem wel geopend? Bewaar dan alles (doos, boekjes, alle stenen, andere accessoires)
  • Berg de doos op een donker en vochtvrij plekje op
  • Houdt alles in topconditie

Zo heb je een mooie set om naar te kijken en hopelijk een goede investering! Een investering in vrije tijd en creativiteit is het sowieso!

Leuke sets (en mogelijk een goede investering!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *